Telefonen

Det har varit mycket omtvistat vem som egentligen uppfann telefonen, men den man som kanske de flesta anser vara telefonens uppfinnare, heter Alexander Graham Bell. Trots Bells patent 1879 hade faktiskt en annan man, vid namn Antonio Meucci redan ansökt några år tidigare, närmare bestämt 1871, när han lyckats konstruera den första telefonen redan flera år tidigare, men eftersom han inte hade tillräckligt med pengar för att bekosta ansökan, lades det hela på is.

Emellertid gjorde han allt för att bevisa att det var han som egentligen var uppfinnaren, ända fram till sin död. Meucci fick till slut sitt erkännande men det skulle dröja fram till 2002.

Skillnaden med Bells telefoner

Bell använde sig dock av vissa saker som de andra inte gjort tidigare och det var kanske därför han blev så uppmärksammad. Han hade använt sig av elektriska strömmar med svavelsyrehaltig vätska, vilket han tog bort i sin senare patentansökan som togs emot ett år senare. Den telefon som vi känner till med mottagare och sändare som ser ungefär likadana ut, dvs en lur, kom att bli Bells slutgiltiga uppfinning och har också tillverkats på det sättet de 100 efterföljande åren.

I början var det dock svårt att upprätthålla ett samtal där man hörde vad den andre sade, särskilt mellan längre avstånd. Därför skapade man en telefon med batterimatad mikrofon för att höra ordentligt.

Taxen

Nej, det handlar inte om hundrasen utan om det svenska företaget Ericssons första telefon som kom att få namnet. Den kom 1892 och Ericsson erhöll patent. Det är den gamla bordstelefonen med en slags krok där man lägger luren efter samtalet och nedanför är telefonen hopkopplad med en sorts låda eller manick som håller upp alltsammans. Modellen är också mycket vacker och en del människor använder den enbart som prydnadsföremål idag.

Man kallar taxen också för skelettapparat. Den kom att få enorm framgång både i Sverige och utomlands.

Sedan dess har telefonen utvecklats ordentligt och idag känner vi väl alla till de platta smartphones som folk går och tummar på?