Det biologiska kreditkortet

Många smarta uppfinningar är nordiska, speciellt när det gäller ekologi, det ska man inte sticka under stol med och här kommer ännu en klimatsmart idé från Ålandsbanken. Det biologiskt nedbrytbara kreditkortet som räknar ut vilken typ av miljöbov du själv är när du handlar.

Hur fungerar då detta kort?

Östersjökortet

Jo, ett vanligt, enkelt betalkort som alla använder har nu lanserats av Ålandsbanken och finns redan i Sverige men började sin resa i Finland och på Åland. Detta betalkort har en liten finess. Det räknar nämligen ut hur miljöfarliga dina köp är, oavsett vad det är du köper.

Kortet läser av alla köp i mataffärer, klädaffärer, blomsterhandlar osv och räknar sedan ut vad varje köp har orsakat för miljön och hur stora koldioxidutsläpp dina bravader har orsakat. Beroende på vilka köpvanor man har, kan man listas som mer eller mindre klimatsmart och ha chans att förändra sin livsstil en aning.

Ålandsbanken som tagit fram kortet, har utvecklat en uträkningsmetod med Mastercard och KPMG vilken man kan ta del av via sin mobilbank eller internetbank för att se hur ens köp ligger till.

Idén kom till på Åland då det är en ö och man är mycket angelägen om att bevara miljön runt omkring samt runt hela Östersjön som numera är ganska nedsmutsad. Genom ett eget betalkort har varje människa chans att påverka shoppingen och få beviset på de egna shoppingvanorna svart på vitt varje dag. Ibland är det inte så lätt att förstå hur enkelt man själv kan påverka miljön, men med denna metod kan det bli enklare att ta ansvar, menar bankens vd.

Användarna av kortet kan också delta i olika miljöprojekt som Ålandsbanken har tagit fram till följd av kortets egenskaper, så det finns även en chans att gå vidare och få konkreta exempel på hur man kan leva istället om man lider av en lite för stor shoppingmani.

Kortet heter Östersjökortet och är dessutom biologiskt nedbrytbart och miljövänligt.