Selfiepinnen

Hur man än sträckte armen var det inte tillräckligt långt avstånd för att få till en bra bild. Men 2014 kom lösningen – Selfiepinnen!

Från början undrade givetvis folk vad i herrans namn människor höll på med genom att gå runt och le inför en pinne, men snart hade man listat ut anledningen och genast var försäljningen i full gång. Ända sedan de sociala medierna kom till och folk ville dela med sig av sina nöjen och dagliga erfarenheter, har det faktum att ta en bild av sig själv blivit mycket populärt. Man kan ju inte be någon annan ta ett foto varje gång man vill lägga ut en bild på Facebook. Speciellt inte i vissa situationer.

Kim Kardashian är så glad i sina egna bilder att hon skapat en hel bok med bara selfies.

Historia om selfiepinnen

Personen som uppfann den moderna selfiepinnen där man kan fästa sin mobiltelefon och ta ett foto av sig själv, heter Wayne Fromm, men den allra första selfiepinnen kom till redan 1984 av japanen och ingenjören Hiroshi Ueda som arbetade för Minolta. Det var för att fotografera svåra situationer med kompaktkameror och uppfinningen patenterades fram till 2003.

Uppbyggnad

Pinnen är gjord på det sättet att mobilen fästs längst upp och sedan drar man ut pinnen till önskad längd. Vid handtaget finns en bluetoothkoppling där man kan trycka av och ta fotot utan att behöva sträcka armen.

När selfiepinnarna började säljas, gick det väldigt bra och folk tog kort framför alla möjliga byggnader, högt uppe i torn och skyskrapor så att det såg ut som de flög och överallt där man överhuvudtaget kan ta kort. Folk kan ibland vara beredda att riskera sina egna liv för en knasig selfie.

Dock har selfiepinnarna förbjudits på vissa platser eftersom de stör både folk och andra elektriska system samt anses vara en säkerhetsrisk och tar för mycket uppmärksamhet. På museum är de icke tillåtna då de riskerar att rispa konstverk och andra värdeföremål.