Kondomen

När de riktigt erkända preventivmedlen kom, var det nog många tacksamma själar därute. Men faktum är att sedan människan vetat om hur ett barn blir till, har hon sett till att komma på egna fyndiga knep att skydda sig. Det vanligaste har varit avbrutet samlag men också vagitorier innan kondomen fick fäste på marknaden.

De första preventivmedlen

De första naturliga preventivmedlen kom till redan ca 1500 år f.Kr. och bestod av honung och akacialöv som användes som vagitorier och i Kina använde man bambuskivor som sattes för livmoderhalsen och var indränkta i olja för att förhindra spermiernas rörlighet.

Den första kondomen

Enligt legenden använde Casanova fårtarmar som skydd vid samlag. Det gjorde även egyptierna. Det kunde även vara djurhudar och fiskblåsor. Vid medeltiden användes också tunna linnetyger. Kondomen har således ett långt förflutet men kunde förmodligen inte ha gett upphov till större lustfyllda äventyr som de moderna modellerna gör idag. När Charles Goodyear vid 1800-talets mitt uppfann gummiprocessen, blev det dock möjligt att tillverka kondomer som liknar dem vi använder i dagens samhälle och i början av 1900-talet kunde man köpa kondomer, vilket också bidrog till ökad prostitution och sexuellt umgänge.

Detta ledde till en kontroversiell lag som tillät kondomer utan att upplysa om dem eller förklara hur de användes. De olika restriktionerna och alla tabun kring kondomer och preventivmedel höll på fram till 70-talet då den sexuella frigörelsen föddes och p-pillren introducerades. Man började prata och upplysa folk om sex och kondomer och de kunde börja säljas var som helst, till skillnad från den första delen av seklet, då de endast fick säljas i apotek.

De moderna kondomerna

Idag finns kondomer i allehanda färger och former, extratunna, king´s size, latexfria, knottriga och med spritsmak eller tryck. Det finns även en kvinnlig kondom som kallas femidom och nyligen har den ultratunna kondomen ”true feeling” släppts som ger en känsla av att inte bära kondom över huvudtaget. Det är bara att välja och vraka.