Kläder av mjölk

Ropa Vieja, heter en spansk maträtt och betyder gamla kläder. Den här artikeln har inget med det att göra men däremot kan man se sambandet efter att ha läst igenom det som står skrivet här.

Nu har nämligen textilbranschen utvecklat alla möjliga miljövänliga projekt som ska göra kläder mer klimatsmarta och ersätta en del av den tuffa bomullsodlingen som orsakar så stora problem i världen.

Ett av de projekten innebär att man ska göra kläder av sur mjölk. Ja, det låter säkert konstigt men egentligen är det ganska lätt och inte speciellt konstigt heller med tanke på att det mesta av det människan behöver, finns i naturen.

Låt oss backa bandet en aning. Hur gör man då kläder av sur mjölk?

Qmilch

En tysk biolog vid namn Anke Domaske, är också mycket intresserad av kläder och bestämde sig nyligen för att starta upp ett ekologiskt klädföretag som satsade helt på miljövänliga plagg. Är man biolog kan det kanske vara enklare att förstå processen.

Man förvandlar nämligen sur mjölk till garn genom att utvinna mjölkprotein och ta bort vätskan. Det behöver inte vara sur mjölk men för att undvika svinn i livsmedelsindustrin och istället ta tillvara på gammal mjölk som annars skulle slängas, utvinner man proteinet och gör garn av det.

Av proteinet producerar man en textilfiber som sedan blir garn och för att göra ett kilo textilfiber, krävs endast två liter vatten, till skillnad från bomullsplantagerna där mängder av vatten används och även går till spillo.

På detta sätt startades Qmilch, företaget som producerar kläderna. Plaggen känns mycket lena mot huden – ungefär som silke men är däremot billigare. Visserligen har designföretaget nyligen startat upp sin verksamhet men projektet fungerar och tidigare har man använt en liknande metod med kokosfiber som skapar mycket slitstarka textilier.

Vi får väl se om folk går omkring med gamla mejerikläder i framtiden. Varför inte!?